• Materials de construcció ecològics: nous materials sostenibles

Materials de construcció ecològics: nous materials sostenibles

28-01-2022

Tradicionalment, estem acostumats a utilitzar maons de terra, formigó i fusta a la construcció. S'han utilitzat i continuen utilitzant-se en la construcció quotidiana, encara que cada cop més hi ha nous processos i alternatives de construcció sostenibles i ecològics que es poden utilitzar en la construcció actual. A l'article d'avui, des d'ASP Correduría, volem esmentar els nous materials sostenibles que redueixen l'impacte ambiental i són respectuosos amb el medi ambient.

Materials de construcció ecològics

Finestres intel·ligents

Als mesos d'hivern, la llum solar que entra per les finestres és molt beneficiosa. Però quan és estiu, la llum pot ser massa dura, invasiva i incòmoda.
Les finestres intel·ligents són la millor solució per a aquest problema, ja que el vidre és translúcid en els mesos d'estiu per poder bloquejar algunes ones solars, i transparent durant els mesos d'hivern per així deixar entrar la llum solar directament.

Tot això es tradueix en estalvi de refrigeració i calefacció. Aquest tipus de finestres amb vidre intel·ligent pot reduir fins a un 99% de llum nociu.

Contenidors de transport

Un gran exemple de reutilització són els contenidors de transport. Aquests es fan servir principalment per transportar mercaderies, i quan passen aproximadament 20 anys es rebutgen encara que estiguin en un estat excel·lent.

És per això que aquests contenidors es fan servir cada cop més per a la construcció ecològica: per construir refugis d'emergència, hotels, estudis d'artistes, cases, botigues, apartaments, laboratoris…
Els contenidors són resistents, ecològics i barats, i a més, poden modificar-se amb molta facilitat. No és estrany que aquests contenidors hagin captat la imaginació de dissenyadors, arquitectes i propietaris d'habitatges arreu del món.

Materials a base de fongs

Pot semblar extrany, però les arrels de miceli o fongs, es poden fer servir per fer materials de construcció molt més resistents, compostables i aïllants.

Sostres amb vegetació

Els sostres vius o sostres verds, estan definits per la GSA (Administració de Serveis Generals) com a sostres amb vegetació que cobreixen sostres tradicionals. Juguen el paper de “membrana impermeabilitzant”.

Pintura ecològica

Hi ha materials i pintures que tenen la capacitat d'absorbir elements volàtils de l'aire que no són gens beneficiosos. D'aquesta manera, aquest tipus de pintures purifiquen l'aire i serveixen d'aïllant tèrmic per evitar absorbir CO2 i radiacions.

Bioplàstics

Els materials de bioplàstics o biocompostos estan augmentant cada cop més. Abans era difícil d'imaginar-se edificis fets de fruits, males herbes o plantes com a materials de construcció, però ara està sent una realitat que beneficia el medi ambient.

Teules solars

Les teules solars són pràctiques i petites i tenen l'objectiu de barrejar-se amb les teules tradicionals. Amb aquestes, s'aprofita el màxim d'energia solar creant un panell solar a la teulada.

Com fer una construcció sostenible?

Primer de tot, és important analitzar la parcel·la on es vol aixecar la vivenda. D'aquesta manera, es pot estudiar la incidència del sol, dels vents, i altres elements que es faran servir per fer de l'habitatge una llar totalment sostenible.

Una de les coses més importants que cal analitzar és la radiació solar a l'hivern i la protecció de l'excés de sol durant l'estiu. La distribució de l'habitatge no deixa de ser menys important: on s'ubiquen les escales, la terrassa, el dormitori, la sala d'estar, el bany…. Una bona distribució crea espais on la comoditat tèrmica es dóna de manera natural.
Recorda que a ASP Correduría, podem ajudar-te amb les teves assegurances de construcció, contacta amb nosaltres.

On som

Ampliar
Ampliar