• Construcció sostenible, què és i les noves tecnologies per aplicar-la

Construcció sostenible, què és i les noves tecnologies per aplicar-la

20-10-2021

Actualment la innovació és cada vegada més necessària, sobretot per poder dur a terme activitats respectuoses amb el medi ambient. És per això que l'aplicació d'una innovació tecnològica, és necessària per impulsar la sostenibilitat a les ciutats. Des d’ASP Corredoria volem parlar-vos sobre la construcció sostenible, que igual que amb totes les innovacions, busca respectar en la mesura tot el possible, el medi ambient.


Què és la Construcció Sostenible?


Com el seu nom indica, la construcció sostenible busca respectar el medi ambient. Al mateix temps, busca garantir la seguretat, el benestar i el confort dels habitants.

La construcció sostenible és de summa importància, ja que ajuda a fer un ús conscient i racional dels recursos naturals.


Xarxes de serveis públics


La construcció sostenible utilitza sistemes per poder fer un ús conscient i racional dels recursos com les energies renovables i l'aigua. D'aquesta manera, busca reduir els residus contaminants.


Sistema de ventilació


Utilitzar un sistema de ventilació eficient que permeti refredar la llar en els moments més càlids de l'any, també redueix l'impacte ambiental al no ser tan necessària la utilització d'aires condicionats.


Llum solar


Aquest tipus de construcció es caracteritza per realitzar finestres i lluernes que donen molta llum, per així reduir la utilització de bombetes o llum artificial i evitar el consum d'energia excessiu.


Materials


Sabies que en la construcció també s'utilitzen materials reciclables? Aquesta és una característica essencial de les construccions sostenibles. D'aquesta manera, es fomenta la reducció de la petjada de carboni de les emissions de CO2.


Aïllament tèrmic


És important escollir un aïllament tèrmic per construir un edifici, ja que el convertirà immediatament en un edifici sostenible. Aquest aïllament aconsegueix reduir la demanda energètica de l'habitatge.


Tècniques de Construcció Sostenible


La digitalització en la construcció està sent molt lenta, però actualment hi ha diferents tècniques de construcció sostenible que fan que aquest sector pugui avançar cap a la sostenibilitat.

En uns anys la construcció serà totalment sostenible, creant edificis eficients i sostenibles, gràcies a aquestes tècniques que compten amb nova tecnologia i amb materials innovadors: impressió 3D, IOT (Internet of Things), BIM (Building Information Modeling), robòtica, entre altres.


BIM (Building Information Modeling)


La tècnica BIM ajuda a ordenar els projectes de construcció, es tracta d'una metodologia de treball pel que fa a la gestió d'un projecte d'edificació.

L'objectiu d'aquesta tècnica de construcció és poder centralitzar la informació d'un projecte de manera digital. D'aquesta manera, es podran dur a terme diferents projectes de manera sostenible.


Membrana impermeable


La Unió Europea té com a objectiu per al 2050, tenir una eficiència energètica del 100%. Sembla una feina complicada per a l'edificació, però actualment ja s'estan aplicant diferents tècniques de construcció sostenibles que ajuden a avançar en l'objectiu.

Els aïllants termorreflectants són un gran exemple, tracten d'una membrana impermeable i reflectant que redueix la temperatura de l'edifici aproximadament un 70%. Això ajudaria a garantir un aïllament tèrmic i una eficàcia energètica.


Construcció en sec


Els materials d'una construcció en sec no necessiten materials humits per crear les estructures i els altres components. D'aquesta manera, no segueix el procés clàssic de maó, sorra i ciment.

Entre els beneficis i avantatges d'aquest tipus de construcció, es troba la reducció del temps de realització, la poca generació de deixalles i la reducció de costos.

Els projectes de construcció en sec ofereixen un aïllament que aconsegueixen que l'habitatge tingui més frescor durant l'estiu, i més calor durant l'hivern. D'aquesta manera, s'aconsegueix també un estalvi energètic molt important.

Importància de la Construcció Sostenible


El nostre món és cada vegada més contaminant, i el sector de la construcció, com tots, afecta el medi ambient de manera significativa. És per això que la construcció sostenible ajuda a que l'impacte de les construccions en el medi ambient sigui molt menor.

Certificacions de Construcció Sostenible

LEED


"Leadership in Energy & Environmental Design" és un sistema per a certificats d'edificacions sostenibles. Avalua el disseny, la construcció, l'operació i el manteniment del projecte de construcció per atorgar la certificació de construcció sostenible.


WELL


És una certificació que puntua edificis i comunitats segons les característiques que impacten en el benestar i en la salut dels habitants.


BREEAM


Breeam és un sistema metodològic que avalua la sostenibilitat d'un edifici a través de deu categories: el transport, la salut i el benestar, la gestió, l'eficiència energètica, l'estalvi d'aigua, la gestió de residus, la contaminació i innovació, l’ús ecològic de terra i els materials.

Construccions sostenibles: El millor exemple d'Innovació

Ciutat BBVA, Madrid


Construïda per Herzog & de Meuron, 113.000 metres quadrats amb una capacitat per a 7.000 treballadors. Van aconseguir un certificat LEED d'or, ja que té 50.000 sensors per reduir l'energia i optimitzar els recursos energètics.

La Ciutat BBVA es caracteritza per tenir espais plens de llum gràcies a la transparència, per tenir instal·lacions amb plaques solars i termosolars, i per tenir una instal·lació geotèrmica que aprofita la temperatura del subsol per produir electricitat.

On som

Ampliar
Ampliar