Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar
  • aparellador, arquitecte tècnic o enginyer de l'edificació

Tenen les empreses cobertes a tots els seus tècnics?

13-02-2020

El professional (aparellador, arquitecte tècnic o enginyer de l'edificació) ha de conèixer quin és el seu nivell de protecció.
La resposta a aquesta pregunta hauria de ser un sí rotund. Al cap i a la fi es dóna per suposat que el professional que signa un visat o el director d'execució d'obra assumeixen, per a la seva funció, la responsabilitat dels sinistres que es puguin produir en el procés d'edificació. Però no està tan clar que les responsabilitats sobre aquests sinistres que es puguin produir recaiguin sobre ells de manera exclusiva. 

La construcció és un treball on participen molts professionals que, pel simple fet de ser presents en un moment determinat en una obra, corren el risc de veure's involucrats en una reclamació de responsabilitats en cas de sinistre. Un exemple seria el d'un aparellador o arquitecte tècnic que treballa des del seu despatx per a una constructora fent el control econòmic d'un projecte i que ha d'anar a recollir una determinada informació a una obra. Si mentre és allà es produeix un accident, com a representant de l'empresa, es pot veure involucrat en les diligències d'aclariment dels fets i necessitar l'assistència d'un advocat per aclarir la seva situació, durant el procediment de reclamació de responsabilitats del sinistre.

Un altre cas és el dels aparelladors, arquitectes tècnics o enginyers de l'edificació que formen part de l'equip del director d'execució de l'obra que passen a revisar un determinat element. En aquest sentit, al no tenir la direcció d'execució assumida formalment, les companyies no solen incloure el risc derivat de les seves funcions i per tant no solen tenir cobertura per la responsabilitat civil que es pugui derivar de la seva actuació.

Cal parar atenció al fet que un aparellador, arquitecte tècnic o enginyer de l'edificació treballi com assalariat per a una empresa, no implica que l'assegurança de responsabilitat civil que aquesta hagi subscrit el cobreixi. No es pot perdre de vista que la responsabilitat civil dels diferents agents, pels danys materials que puguin donar-se en un edifici, s'exigeix de manera personal segons la Llei d'ordenació de l'edificació 38/1999.

Què podem fer per tu?

És recomanable que les empreses siguin conscients que poden demanar responsabilitats a qualsevol dels seus treballadors que trepitgin, encara que esporàdicament, una obra. Per tant, cal determinar quina és la seva intervenció en un determinat projecte, per buscar fórmules asseguradores que garanteixin que totes les persones que treballen per a l'empresa estan protegides. Fins i tot en el cas de professionals que desenvolupen activitats aparentment tan allunyades de possibles incidències com poden ser les taxacions, els peritatges, els informes, les certificacions o les col·laboracions tècniques.

Si ets aparellador, arquitecte tècnic o enginyer de l'edificació, recomanem que parlis amb nosaltres i ens expliquis quina mena de feina fas en l'obra -o en les obres- on treballes, per poder determinar quin és el teu nivell de protecció actual i, si s'escau, incrementar-lo.

© Foto: El Chopo

On som

Ampliar
Tancar
Ampliar
Tancar