Què suposa estar de baixa per a un autònom?

06 - 03 - 2019
Què suposa estar de baixa per a un autònom?
Sistema de protecció i cobertures del règim especial de treballadors autònoms

Malgrat les millores que ha inclòs el sistema de la Seguretat Social pels Autònoms, segueix existint un gap molt important entre el ingressos i les prestacions que es reben en cas de malaltia o accident.
Les prestacions que reben els autònoms per la contingència d’Incapacitat Laboral Temporal, el que popularment es coneix per “estar de baixa”, depèn de la base de cotització de cada professional que, per ara, és de lliure elecció, sempre que es compleixin els requisits exigits per la Seguretat Social que, actualment, imposa un mínim de base de 919,80 euros i un màxim de 3.751,20 euros.
Poden donar-se dos casos:
  • Incapacitat temporal per malaltia professional o accident de treball, serà aquella contreta directament per l'execució de l'activitat que s'exerceixi, i en aquest cas, per calcular la quantitat de la prestació, s'aplicarà el 75% de la base de cotització des del dia després de la baixa.
  • Incapacitat temporal per malaltia comuna, per tenir dret a cobrar la prestació, serà necessari haver estat donat d'alta com a mínim 180 dies dins dels cinc anys anteriors, a més d'estar al corrent del pagament de les quotes. La quantitat a rebre serà el 60% de la base de cotització des del dia 4 fins al dia 20 de la baixa, per a continuació passar al 75%.
Malauradament, la realitat es que, segons les dades facilitades per la pròpia Seguretat Social el 90% del autònoms menors de 47 anys, escull cotitzar per l’opció mínima. Això vol dir que si agafem el supòsit del la malaltia comú ens trobem que: el primers 4 dies no donen dret a cap indemnització; del quart al vintè dia (a on es concentren la majoria de processos), el ingressos es redueixen a 27,59 euros diaris que, partir de vint-i-unè dia, es converteixen en 689, 85 euros mensuals, equivalent a la que correspon per malaltia professional o accident de treball.

Això vol dir que si un autònom ingressa de mitja uns 2 000 euros mensuals i “causa baixa”, com a molt percebrà 689,85 euros mensuals, es a dir, 1.310, 15 euros menys mensuals i, a més, haurà de seguir pagant la quota d’autònoms: 275 euros. Es clar que, a ingressos més alts aquesta diferència es va eixamplant.

Maularadament, la realitat és que 9 de cada 10 treballadors autònoms escull cotitzar per la opció mínima.

Si mirem altres prestacions, com per exemple, les que es generen en cas de decés o incapacitat, ens trobem també amb una pèrdua d’ingressos importants. Seguint el mateix exemple, la pensió que rebria el cònjuge d’un autònom en cas de que aquest morís, no seria superior al 52% del seu salari.

En el cas de esdevenir una Incapacitat Permanent Absoluta, es a dir, si l’autònom no fos apte per desenvolupar cap mena d’ofici, el seus ingressos quedarien al voltant del 789 euros, un 60,5% menys. Mentre que si la Incapacitat fos Total, es a dir, no pogués desenvolupar el seu ofici habitual, la prestació serien uns 434 euros, un 78,3% menys.

Segons l’Idescat, al 2016 es van liquidar 165.300 pensions per Incapacitat Permanent i 444.788 entre viudetat, orfandat i altres esdevingudes per la mort del treballador. Aquestes dades ens donen idea de la importància que te la cobertura d’aquests riscos en la societat. Es per això, que a l’Asseguradora Mútua Terrassa, entitat sense ànim de lucre, especialment sensibilitzada en la cura de la gent, des de la perspectiva medico-sanitària i asseguradora, ha creat solucions especialment pensades per aquest col·lectiu d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers de l'Edificació, dirigides a completar les cobertures del règim Especial de Treballadors Autònoms i millorar el seu sistema de protecció. Des d' ASP Corredoria t'assessorem i donem les millors opcions.

Si ets Aparellador, Arquitecte Tècnic o Enginyer de l'Edificació calcula la prima de la teva assegurances de baixa amb les nostres condicions especials aquí.

Compartir notícia