Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar
  • Què és la franquícia en una assegurança?

Què és la franquícia en una assegurança?

03-09-2020

La Franquícia:

Habitualment en diversos tipus d'assegurances existeix un concepte anomenat franquícia, amb el qual l'assegurat es fa càrrec, fins determinat import detallat a la pòlissa, de les despeses originades pel sinistre, mentre que la resta corre a càrrec de l'¡asseguradora.

Aquesta pràctica es habitual mercat assegurador ja que abarateix la prima de l'assegurança, les companyies d'assegurances només fan front al pagament a partir de determinat import, i l'assegurat pot gaudir d'una assegurança més económica més econòmica nomès havent de fer front a una determinada quantitat, normalment no gaire elevada en cas de sinsitre.

En quin tipus d'assegurances és freqüent trobar franquícies?

És habitual parlar de franquícia en diversos tipus d'assegurances, ja sigui des de les assegurances de responsabilitat civil, de llar, d'automòbils, d'empreses, etc, i és important que el client conegui l'existència de la franquícia, que haurà d'estar ressaltada a la pòlissa, i entengui el seu significat perquè, en cas de sinistre, no s'endugui una desagradable sorpresa
.
Cal tenir en compte que l'import de la franquícia pot ser conegut per l'assegurat per avançat, una franquícia fixa de determinat import, o ser un percentatge sobre el valor del sinistre; en aquest cas se sol establir un import mínim i màxim.

Aquest tipus de conceptes solen ser molt habituals en les assegurances per empreses o grans riscos, ja que el que pretenem cobrir són els sinistres de conseqüencies importants, els que originaríen un problema per a la viabilitat económica de l'empresa, tot i que hagin de fer front a un petit percentatge o quantitat del sinistre. Menys habitual és trobar-ho en les assegurances per a particulars com l'assegurança de la llar, tot i que en determinats casos, com el dels edificis antics, es pot aplicar als danys per aigua, i així haurà de quedar reflectit en el contracte.

Més conegut és en el ram de les assegurances de l'automòbils el concepte franquícia, en el cas de les asseguracens de tot risc. Cal recordar que habitualemnt les companyies apliquen la franquícia PER SINISTRE, és a dir, que si tenim un vehicle amb diversos danys ocasionats per diferents sinistres, la companyia no aplicarà una única franquícia sinó una per a cada sinsitre, segons el que estableixi el perit. Per això és important veure el concepte de franquícia i com l'aplica cada companyia, informació que vindrà detallada al condicionat de la pòlissa.

En les assegurances personals tambè podem trobar el concepte franquícia, com a les assegurances de baixa o incapacitat diària, on en cas de baixa temporal la companyia abona una quantitat diària a l'assegurat. En aquest cas la franquícia s'estableix en dies, és a dir, la companyia començarà la indemnització a partir del dia següent a la franquícia establerta. Aquesta pràctica és habitual per a, com hem comentat, abaratr la prima de l'assegurança, evitant els sinistres de poca durada que no suposen un contratemps important per l'assegurat, però donant cobertura als sinistres més llarga i importants que podriien suposar un problema econòmic per a l'assegurat.

Conèixer els detalls del contracte subscrit és important per l'assegurat. Com és habitual, recomanem assessorar-se per un mediador d'assegurances que oferirà diverses opcions asseguradores al client i li informarà dels conceptes mès importants a tenir en compte.

A ASP Corredoria estem al costat dels nostres assegurats per donar-los una informació completa sobre el contracte subscrit.

On som

Ampliar
Tancar
Ampliar
Tancar